31 Mayıs 2010 Pazartesi

İstanbul İBB Gençlik Meclisi'ni İzledi



Herkese Selamlar.

26 Mayıs Çarşamba günü itibariyle 2. izlememizi de gerçekleştirmiş bulunmaktayız. 2. İzlemeler kapsamında Esra, Ecem ve bendeniz İBB'nin Sirkeci'de bulunan gençlik meclisi binasına gittik. Aslında fotoğraf koymayı çok isterdik fakat birer tog gönüllüsü olarak değil de, gençlik meclisi gönüllüsü olmak istediğimizi beyan ederek orada bulunduğumuz için böyle bir girişimde bulunamadık.(ki böylelikle gerçek kimliğimizi gizli tuttuk :))

Bina konum olarak son derece merkezi bir yerde: Sirkeci. Geliş yönünüze bağlı olarak otobüs, vapur ya da tramvayla ulaşmanız mümkün. Binanın ilk iki katı başka faaliyler doğrultusunda kullanılıyor. Üçüncü katta ise gençlik meclisi tabelası sizi olağanca gayretiyle karşılıyor. Bu arada bina dışında da büyük bir tabela var. Sirkeci eski ve uzun ince binaların yoğunlukta bir yer olduğu için o kalabalıkta başınızı gökyüzüne dikmeye üşenebilirsiniz. Lakin dikiniz, aksi taktirde tabelayı tespit etmeniz güç olur. Sokak aralarında dolanıp durursunuz.

İçeriye giriş yaptıktan sonra artık dönüş şansımız kalmamıştı. Önce bir afalladık. Zira kafamızda herhangi bir senaryo yoktu. İzlemenin gerçekçi ve objektif olabilmesi açısından da Tog gönüllüsü olduğumuzu ve kendilerini denetlemeye geldiğimizi söyleyemezdik. Herzaman geldiğimiz bi yermiş gibi panoları incelemeye koyulduk, masanın üstündeki broşürlere el atıyorduk ki görevli şahısın (ki sonradan öğrendiğimiz kadarıyla kendisi sekretermiş) nasıl yardımcı olabileceğini sormasıyla birlikte izleme formunu doldurmaya yarayacak bilgileri elde etmeye yönelik soru bombardımanımız başlamış oldu. Tabi birer gönüllü olmak istediğimizi beyan ederek. İşin bundan sonraki kısmına ilişkin detayları izleme formunda bulabilirsiniz. Kendileri ektedir...

Genel bir izlenim olarak şunu söylemeliyim ki adamlar ciddi anlamda çalışıyorlar. Komisyonlardan çıkan tüm projeler İBB'nin de neredeyse sonsuz desteği ile hayata geçirilmiş. Tabi bu projelerin sokağa yansıması, sosyal hayattaki etkileri ayrı bir tartışma konusu.

İzleme formu dışında eklenecek en önemli husus İBB ve gençlik meclisi arasındaki siyasal bağlantının varlığı ve niteliği
konusu olacaktır. İlk nokta tanışma fırsatı bulduğumuz bayanların türbanlı olmaları idi. Kuşkusuz inançlara saygı yönünde bir takıntımız, sorunsalımız yoktur. Bu konuyu fazla uzatmayıp bizi aksi yönde fikre yöneltecek durum ve kişilerle de karşılaşmayı umud ediyorum. İkinci dikkat çekici nokta ise çalışma odasına girdiğimizde açık olan kanalın birkaç dakika geçmeden PowerTürk'e dönmesiydi. Bence çok acelece, düşünülmeden yapılan bir hamleydi. Çünkü bilgi verme esnasında hangi aklı selim insan müzik kanalını açmayı düşünür? Bunu geçtim biz o ortama girmeden önce orada 2 engelli öğrenci vardı ve gayet normaldir ki televizyon izliyorlardı ki izledikleri kanal değiştirldi ve birden müzik kanalına dönüldü. Unutmadan ekleyeyim bu arkadaşlar işitme engelliydi.?!?
Değinmek istediğim üçüncü nokta ise, gençlik meclisinin iletişim halinde olduğu kurumlar özellikle vakıf ve stk'lar. Bir kere TOG ya da diğer gelişmiş vakıflarla ile ciddi bir proje yürütülmemiş anladığım kadarıyla. Bilgi alma esnasında yapılan projeler bize anlatılırken vakıflarla işbirliği içinde yapılan projelerde hep aynı isim kulaklarımızda çınladı: Hayat Vakfı.

Şimdi bu üç veriyi kafamda birleştirdiğim zaman İBB ve dolayısıyla hükümetin benimsemiş olduğu siyasal ve sosyo-
ekonomik politikların gençlik meclisi bünyesinde minimize edilmiş bir halinden öte bir bulguya, veriye ulaşamadım. Her nekadar meclisteki yetkililer gençlik meclisi örgütlenmesinin değiştiğini, artık üyelerinin, seçimler neticesinde İl Genel Meclisinde oluşan parti temsilcileri oranı baz alınarak seçilmediğini dolayısıyla içerideki siyasal mekanizmanın daha homojen bir hal aldığını ve şeffaflaştığını dolayısıyla daha az merkeziyetçi olup, toplum sorunlarına ve kişilerin kimliklerine eşit uzaklıkta durulduğunu söyleselerde, üyelerin artık İBB bünyesinde bir komisyonca ve mülakat yöntemiyle belirlenmesi sisteminin getirilmesiyle anılan düzelmelerin, iyileştirmelerin kimin açısından olumlu olduğu, kimin açısından bir iyileşme niteliği taşıyacağı ayrı bir sorunsal olarak karşımıza çıkıyor.

Yetkililerin bilgi almak için gelen kişilere yaklaşımları, ilgileri ve bilgi birikimleri üzerine ise söylenecek hiçbir sözüm yok zira bu konuda kesinlikle kusursuz, dört dörtlük hizmet aldık. Temizlik konusunda da çok titiz olduklarını söylemeliyim. Gerek ofislerin düzeni, gerek lavaboların temizliği kusursuzdu.

Netice itibariyle üye olduk ve belirlediğimiz birkaç komisyonun toplantılarına da katılmayı düşünüyoruz. Böylelikle projelerimizi komisyon bünyesinde dile getirerek içerideki işleyişi daha net görebilir, önyargısız ve objektif kanılara varabiliriz. Ayrıca madem böyle bir güç var bunu neden kullanmayalım. Örenğin; Engellilerin bütük şehir şartlarında önlerine koyulan engellerin ortadan kaldırılması, üçüncü köprü tartışmaları arasında ortaya çıkacak olan çevresel felaketlerin radikal ve ciddi projeler kapsamında dile getirilmesi ve harekete geçilmesi... Neden GreenPeace ile birlikte böyle bir proje yürütülmesin?

1 yorum:

  1. arkadaşlar gerçekten heyecanla okudum deneyimlerinizi..
    sadece teknik değil bütünlüklü bir izleme çalışması olmuş.
    hem bu sayede ibb gençlik meclisi de şahane gönüllüler kazanmış oldu.. adrese büyüteç onların da işine yaradı :))

    YanıtlaSil