5 Ekim 2010 Salı

Çalıştım Ziyaret Ettim




Sevgili Adrese büyüteç ekibi;

Eylül ayında düzenlenen Sivil Toplum Ziyaretlerindeki izlenimleri buradan paylaşımda bulunurken hemde bir değerlendirme yapmış olalım.

Uluslararası Af örgütü: Önceki aylarda malatyada yönetim kurulu üyeleri tarafından yapılan aktarımlarda bir kısım fikir edinebilmem mümkün oldu;burada birazda fikirlerin betimleyiciliği;tamamlayıcılığı söz konusu oldu.Af örgütünün örgütlenme yapısının dünya ülkelerinde bulunması ve etki alanının raporlamalarda ülkeleri kapsayacak şekilde olmasına dikkat çekilmesi gerektiği düşüncesindeyim.Adrese büyütec izlemeleri ve ileride gençlik politikası düzenlenmesinde yasal çerçevenin oluşumunda sivil ağın nerelere kadar ulaşabileceğinin göstergesini görmemiz gereklidir.

KONDA: Araştırmasıyla toplumun hassas olduğu konularda ortalama sonuçların küçük sapmalarla ortaya konulduğu bir kurum olarak dikkat çekmektedir.Yöntemlerine baktığımızda karşımıza daha önceki istatistiklerin doğru analizi ve yorumlunması; sosyal yapısının özelliklerinin çok iyi şekilde incelenmesi ile mümkün olduğunu görüyoruz.Küçük haritadan toplumun genelinin taleplerine cevap verebilmek söz kodusudur.Adrese büyütecde;birazda bölgesel izlenimlerin verilerinden ulaşılabilirliğin ve bunların gençlerin üzerinde buraktığı etki alanın her izlenimlerden sonra değerlendirmelerle yansıtılabilmelidir.

TÜSEV: Çeşitli dernek ve vakıfları kendi bünyesinde toplayan bir çatı vakfı niteliğinin bir öncüsü olarak görmekte;analizlerinde dışardan bakan bir çeşit tüsiad modeline uygun bir
sermaye temsilciliğini üstlendiği görüşündeyim.Gözlemlere yer verilmesi deneyim paylaşımı açısından önemli olacağını aşikardır.

TESEV: Çalışmalarında şeffaflığı ön plana çıkaran;antimilitarist yaklaşımla toplumsal dönüşümde demokrasinin etkinliğinin söz konusu olması gerektiğini düşünen;sivil insiyatifin ayak seslerini betimleyici çalışmalarıyla ön plana çıkmayı amaçlayan bir sivil toplum anlayışının olduğu açık bir özelliğini yansıtmaktadır.

ERG: Eğitim alanında dikkat çekici;çalışma odaklı;enstütü niteliğindeki girişim olarak gelişirken doğru dönüşümün mümkünlüğünün analizine kadar farklı paydaşların anlatıldığı önemli bir girişim olarak dikkat çekmektedir.Burada çalışmalarını kişisel gelişim odaklı yönetebilen ve gerçekleştirebilme çabasında olan bir girişim olduğu gözlenebilmektedir.Adrese büyütecin ileriki dönemlerinde gençlerdeki eğitimdeki vizyonunda politika üretmesinde önemli olabilecek bir girişim olmasını yadsımamız gereklidir.

KAMU HARCAMALARI İZLEME PLARTFORMU: Ciddi araştırmaları yapan ve bürokrasiyle içiçe bir bütünlük olan bir plartform ve bu plartformda sivil toplum örgütlerinin birlikteliğinde kamusal alan harcamalarının doğru kullanımı için şeffaflaşmanın dönütünde bir vizyon oluşturduğu izlenimi uyandırmaktadır.Gelecekte toplumda yansımaları büyük
olabilecek araştırmadır.

KADININ İNSAN HAKLARI: Kadına yönelik her türlü şiddet ve ayrımcılığın önüne geçilmesine çabalayan Cedaw da izlemelerinde gölge raporların etkinlikliğini kanıtlayan;devlet yetkililerinin azımsayamayacağı özellikleriyle dikkat çeken bir kadın girişimidir.Politikada kadının yerini bulabilmesi deneyimlerinden faydalanabileceği etkili bir sivil toplum örneğini gerçekleştirdikleri bir gerçektir.

SOSYAL DEĞİŞİM DERNEĞİ: Nefret suçlarını 10 yıl 10 örnekle açıklayan;ırkcılık ve milliyetçiliğe karşı bir dil geliştiren nefret suçu ve nefret söylemi arasında bir sorgulama gerçekleştiği ortak dilin oluşumu için ılımlı yaklaşımların yandsınamayacağı bir dernek olduğu düşüncesindeyim.

ÇOÇA: Yeni bir girişim.Daha önceki yıllarda toplum gönüllüleriyle deneyimlediği çalışmalarla ve bilgi stk nın oluşumuyla gençlerin katılımlarıyla öncü oluşum.

Böylece Değerlendirmeleri tek tek yapmayı tercih ettim.Burada öğrendiklerimizle biz gençlerin düşünce çerçevesinde gelişime neden olduğu;diğer genç arkadaşlara yapacağımız aktarımlarla yaygınlığının fazlalaşacağı düşüncesindeyim.

Bu stklar yanı sıra toplantı aralarında gerçekleşen paylaşımlar; Özellikle Laden Yurttagüler ile türkiye demokrasisi;çözümler;endişeler;değişimler üzerine uzun bilgi paylaşımı en çok ilgimi çeken konulardan birisi oldu.

Hedefleri doğrultusunda ilerleyen bireyler yanısıra; kimi arkadaşımızında (GÖKHAN) sululuktan kendini alamadığını düşünüyorum.Sevgi ve saygı temennisiyle nice buluşmalarda görüşmek dileğiyle...

M.C. Malatya TOG


Share
|




1 yorum: