13 Aralık 2010 Pazartesi

Yurt Hikayesi Hiç Biter mi?




Merhaba sevgili adrese büyüteçciler;

Geçtiğimiz günlerde Malatyada erkek öğrenci yurdunda misafir olarak kaldım.Ve sizlere bir değerlendirme yapayım istedim. Daha önceki yıllara göre odalarda priz olmamasını devlete elektrik-elektronik ürün kullanımıyla maddi bir külfet oluşturulduğu söylenirken;şimdi tüm odalarda elektrik prizi takılmış durumdadır ve değişim başlamıştır. Bunun harici 2000 gibi bir mevcudu olan yurtlarda 1000-1200 civarında bir öğrenci mevcudu bulunmakta;bürokrasinin çabasıyla bu mevcut arttırılamamaktadır.

Üniversite öğrencilerimize barınma için verilen süre 4 yıl olup 5. yılında devlet imkanlarından yararlanmak isteyen uzatmalı öğrencilere;iki katı bir ücret tarifesi uygulanmakta(şu anki üç aylık dönemlerde ilk dört yıla kadar olanlar üç aylık dönemlerde 270 tl öderken;uzatmalı öğrencilerden üç aylık dönemlerde 540 tl ücret alınmaktadır.)İşte bir ikinci fırsat eşitsizliği örneği imkanları imkansızlığa dönüştürmek için kullanılmaktadır. Eğer aynı ilde okuyorsanız ve bir gün misafir öğrenci olarak yurtta kalmak istiyorsanız ilk sorulan soru neden yurttasın?bekleyin ikincisi sınav dönemi için geldiysen barınman için gereken belge üniversiteden alacağın öğrenci belgesi ve snav dönemini belirten onaylı belge getirmeden yurda alamıyoruz.

Burada gençlere güven duyulmaması noktasında sistematik bir işlem uygulanmaktadır.Türkiye genelinde elektronik uygulamalar ile parmak izi uygulamalarda ön bilgi verileri kişisel kodlamalara dönüşebilmekte;yurtlarda yaşanan sıkıntılı durumlarda tüm öğrenciler verileriyle kontrol altında tutulma çabasında;saat uygulamalarında giriş çıkışlarda özgürlüklein sınırlandırılmasında önemli görevi üstlenilmektedir.Bu tip uygulamalarla ;kişiler üzerine takılan takip elektronik sensörlerin hiç bir farkı bulunmamaktadır.Yurtlarda, birlikte yaşam felsefesinde şiddet olaylarında eğer mağdur oluyorsanız;bir kavga durumunda kavga eden ve mağdur olan ikisi de kınama cezası alabilmektedir.Bunun karşılığı devlet baba ne diyorsa odur bize ne sizden...

Güzel bilgi paylaşımlara.

Malatya TOG-M.C.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder